Κυριακή 18 Απριλίου 2010

'Μ' για 'Μαρινέλλα'


20 Μαΐου 1938 γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στα 17 της αντικατέστησε την τραγουδίστρια του θιάσου της Μαίρης Λωράνς επειδή εκείνη αρρώστησε και από ηθοποιός έγινε τραγουδίστρια. Το 1956 η Κυριακη Παπαδοπούλου βαφτίστηκε 'Μαρινέλλα' από τον Τόλη Χάρμα όταν ξεκίνησε την λαϊκή της καριέρα σαν τραγουδίστρια στο κέντρο 'Πανόραμα' πίσω από το γήπεδο του Άρη στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το μαγαζί γνώρισε, ερωτεύτηκε και παντρέυτηκε τον Καζαντζίδη.
Ερωτευμένη και πιστή στον άντρα με τη σπουδαιότερη ελληνική φωνή συνεργάστηκε με το πάνθεον της λαϊκής μουσικής της εποχής. Το ντουέτο τραγούδησε για τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αμερική, Αυστραλία κ.α). Τσιτσάνης, Ζαμπέτας, Χιώτης, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Γκάτσος, Παπαγιαννοπούλου, Βίρβος, Καλδάρας, Λειβαδίτης είναι μερικά από τα ονόματα. Το ντουέτο τραγούδησε με τους μεγαλύτερους. Πόλυ Πάνου, Μπέλλου, Αγγελόπουλος, Παγιουμτζής, Λίντα κλπ. Το 1966 χωρίζουν. Η Μαρινέλλα χωρίς τον Καζαντζίδη είναι τώρα μόνη. Επιστρέφει στην οικογενειά της που αντιμετωπίζει ζήτημα διαβίωσης. Η Μαρινέλλα ψάχνει για δουλειά...


Το 1966 προσπαθεί να ορθοποδήσει με τη βοήθεια του Κατσαρού και του Πυθαγόρα. Το 1968 ο Καραγιάννης γύριζε την ταινία 'Το κορίτσι του Λούνα Παρκ' με πρωταγωνίστρια την Εθνική μας Σταρ. Τη μουσική ανέλαβε ο Ζαμπέτας. Η Βουγιουκλάκη πάει στο studio να ακούσει τα τραγούδια της ταινίας παρέα με τους αυλικούς της (κάτι περικολάριους, κάτι κότες με σκυλιά και κάτι σοβατζούδες περιγράφει ο Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του) και αρνείται να τραγουδήσει το Σταλιά-Σταλιά λέγοντας στον Ζαμπέτα 'αυτό να το δώσεις σε κανένα Καζαντζίδη'. Του Ζαμπέτα του πέφτει το μπουζούκι από τα χέρια και τα χάνει γιατί προσβλήθηκε. Έγινε ένας χαμός. Στο studio όλως τυχαίως περνούσε η 'Κίτσα' όπως την αποκαλούσε. Της έδωσε το τραγούδι και η Μαρινέλλα απογειώθηκε, μόνη της πλέον.
Όπως η ίδια έχει πει: 'Έγινα ότι έγινα με ένα όνομα που δεν διάλεξα και ένα τραγούδι που δεν γράφτηκε για μένα.'


Ο Νταλάρας δήλωσε ότι εκείνα τα χρόνια ήταν 'Η εποχή της Μαρινέλλας'. Συνεργάζεται με τον Άκη Πάνου σε πολλά τραγούδια. Αλλά ο δρόμος είναι μεγαλύτερος. Ηρώδειο, Μέγαρο, Κάννες, Βραζιλία, BBC κ.α. Το 1972 η Γαλλική τηλεόραση προβάλει το πρόγραμμα 'Η Βασίλισσα της Νύχτας' όπου πρωταγωνιστεί τραγουδώντας Ξαρχάκο και Γκάτσο. Κάνει την κορυφαία χορού σε πολλές Τραγωδίες στην Επίδαυρο και και και και και και και και και και και και...
Αλλά από εδώ και πέρα δεν απαριθμούνται οι επιτυχίες και οι συνεργασίες με τους νεότερους. Από το '70 μέχρι και σήμερα όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί της. Συνεργάζεται με τους καλύτερους μουσικούς. Επιβάλει σε παραγωγούς και καταστηματάρχες η Κυριακή να είναι ρεπό και να πληρώνεται σαν να μην είναι. Γίνεται η πρώτη γνωστή γυναίκα στην Ελλάδα που αποκτά παιδί εκτός γάμου και το μεγαλώνει μόνη της. Στα 72 της χρόνια συνεχίζει να χαρίζει ανατριχίλες per second όπως δήλωσε o Pachylon το 2010.


5 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο το βιογραφικό σου σημείωμα για την αγαπημένη σου αοιδό αγαπητέ Legend. Χαραμίζεσαι εκεί στον κλάδο των κατασκευών. Όταν πεθάνω θα σε βάλω να γράψεις και για μένα.

    Μια παρατήρηση μόνο: εκτός του ότι εγώ θα είχα αυτοκτονήσει αν χρειαζόταν να υπογράφω με αυτό το όνομα, πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που λέγεται "Τόλης Χάρμα" να σκεφτεί έστω πως δεν του κάνει το "Κυριακή Παπαδοπούλου"???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τυχερος που ενιωσα live τις παρα πολλες α/sec...thanks Legend!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χάρμας ρε μλκ. χαχαχα. Είχε παντρευτεί και τον Τόλη πιο μετά. Όχι τον Χάρμα. Τον άιντχαάιτσιαιίικτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τόλης Χάρμας = Απόστολος Χαρμαντάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.